Popular Posts

Sunday, June 3, 2007

CERITA ORANG POLITIK 4

Dikalangan anggota kabinet, beliau digelar "Kain Putih".Malah mantan Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohammad sendiri memanggil beliau dengan gelaran itu.Sebabnya, "Saya bersih.Sepanjang perkhidmatan dalam kerajaan dan sebagai Ahli Parlimen dan Timbalan Menteri, saya tidak terbabit sedikitpun dengan rasuah,"katanya ."Sebab itulah Dr.Mahathir panggil saya "Kain Putih," katanya menjelaskan .Datin Paduka HajjahRahmah Osman pernah menduduki kerusi Timbalan Menteri Penerangan (1982-84) dan Timbalan Menteri Pengangkutan (1985-89).Beliau adalah Ahli Parlimen Selayang (1982) dan pada 1989 berpindah ke Palimen Shah Alam.

Meskipun tidak menjadi Ahli Parlimen lagi,kelantangan suara dan keberanian beliau dalam memperjuang isu-isu global dan kependudukan,Hajjah Rahmah diberi kepercayaan oleh Dr.Mahathir untuk mewakili Malaysia dalam lembaga eksekutif Parlimen Bagi Asia menjawat jawatan Pengarah Eksekutif sejak 1982.Jawatan itu dipegangnya hingga hari ini .

Dikalangan kelompok Umno,Hajjah Rahmah turut diminta "pemikirannya".Beliau ialah anggota Jawatankuasa Disiplin parti itu."Saya suka bekerja.Sebab itulah Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi beri tugas,"katanya tanpa menghurai lebih lanjut.Banyak tugasan besar dan mencabar dipikul wanita bersuara lantang dan tegas ini dalam parti.

Walaupun tidak lagi memegang jawatan dalam kerajaan dan menjadi wakil rakyat, orang politik terus memburu beliau terutama ketika angin pilihanraya mula kencang bertiup.Mereka mahu mengintai samada Hajjah Rahmah "boleh akses" kepada fail pimpinan parti..nak tau nama samada tersenarai sebagai calon...

Hajjah Rahmah mempunyai stail sendiri dalam mengumpul maklumat terhadap sesuatu perkara."Saya selalu mendapataknnya di peringkat grass root.Mereka beritahu kita tanpa sengaja,"katanya membuka rahsia bagaimana beliau mencungkil maklumat.

Hajjah Rahmah suka menaiki teksi atau beca dan tidak menggalakkan pemandunya mengambil ketika pulang dari luar negara."Saya biasanya naik teksi.Pemandu teksi banyak menyimpan cerita-cerita yang boleh kita jadikan asas dalam tugasan atau perjuangan kita," katanya.

Menurut Hajjah Rahmah, pemandu teksi atau penarik beca biasanya bercerita terus terang mengenai apa sahaja biarpun tidak mengenali "tetamu" .(Bersambung ...).

No comments: