Popular Posts

Sunday, July 8, 2007

CERITA ORANG POLITIK 6

Baru-baru ini saya ke Selatan.Singgah sekejap di bumi kelahiran pahlawan Melayu lima sahabat -Hang Tuah,Hang Jebat,Hang Lekir,Hang Lekiu dan Hang Kasturi.
Singgah duduk di warung Bandar Hilir.Duduklah seorang lelaki berusia lingkungan 40an.Dia membawa briefcase.Diletaknya briefcase di atas meja.Saya kira lelaki ini 'bukan sebarangan", bertali leher.Kacak dan bergaya ala eksekutif...tiba-tiba datang seorang lagi lelaki lantas menyapa:Helo YB! Dia menghulur tangan.Lelaki yang dipanggil YB itu tidak menyambut tangan lelaki itu yang mahu berjabat salam."Baik.."katanya dengan nada kurang senang.Dia macam malu dipanggil YB.Kenapa? "Aku gurau je.."kata rakannya tadi.Dia segera mencapai kerusi dan duduk sebaris dengan meja saya.
Rupanya lelaki tadi ialah AJK Kemajuan dan Keselamatan Kampung.Dia sering dipanggil YB di kalangan rakan rapat.
Mereka seolah-olah mahu bermesyuarat.Membelek-belek fail yang dikeluarkan dari briefcase sejak tadi.
"Yalah kita kena bantu CM.La ni dah ada virus baru.Mereka namakan virus Melaka.CM marah.Kenapa dikaitkan dengan Melaka,"kata lelaki kacak tadi."CM minta JKKK jelakan kepada orang kampung .Virus tu bukan berasal dari Melaka".
Lelaki itu kelihatan serius.Dia seolah-olah berucap kepada ratusan orang.
Fahamlah saya apa yang dimaksudkan lelaki itu.Dia merujuk kepada pengumuman Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr.Chua So Lek mengenai penemuan virus baru oleh saintis tempatan diketuai Dr.Kaw Bing Chua.
Virus itu boleh menyebabkan sakit demam boleh berjangkit bawaan kelawar yang ditemui di Melaka.
Tanda-tanda virus itu demam panas yang tinggi,batuk,selsema,sukar menelan dan lemah seluruh anggota.Ia tidak membawa maut.
Satu keluarga di Melaka dikatakan mengidap penyakit bawaan virus itu.
CM Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam tidak senang dengan virus itu dilabel Melaka.
Beliau mahu nama virus itu ditukar kepada nama lain.Memang tidak sesuai kerana Melaka sudah maju membangun.Usaha Ali akan hancur begitu sahaja jika nama Melaka dikaiytkan dengan virus berkenaan.
Pelancong tentu takut nak datang ke negeri Bandaraya Bersejarah itu.

No comments: