Popular Posts

Monday, March 23, 2009

PILIH PEMIMPIN UNTUK PERUBAHAN


Dalam wawancara dengan wartawan kanan beberapa akhbar arus perdana yqng disiarkan Ahad 22 Mac , Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun razak mengingatkan perwakilan ke perhimpunan parti itu minggu ini supaya memilih pemimpin dengan kesedaran bagi melakukan perubahan.
Umno kata Datuk Seri najib memerlukan barisan pemimpin yang komited pada perjuangan parti itu, terbuka sedia berubah dan mencerminkan yang terbaik di sisi rakyat.
Beliau yang bakal mengambil alih kepemimpin umno dan negara nanti berkata beliau mahu satu pasukan yang boleh membantu mengemudi perubahan untuk memulihkan kedudukan umno bagi membolehkan parti itu menghadapi cabaran sekarang dan akan datang.
Harapan datuk seri najib itu kini diamanahkan kepada 2,500 perwakilan yang akan memilih nanti.
Mesej yang jelas bagi perwakilan Umno kali ini ialah mereka berdepan tugas berat memilih pemimpin masa depan.
Siapakah pilihan mereka amat penting dalam mencorak kepemimpinan negara sekurang-kurangnya bagi tempoh beberapa tahun akan datang.
Perwakilan Umno perlu belajar daripada kesilapan pada pilihan raya umum tahun lalu.
Empat negeri yang jatuh ke tangan pembangkang adalah kerana sikap gairah sebahagian besar rakyat dan kealpaan pemimpin-pemimpin Melayu sendiri.
Pergolakan di Perak,Pulau Pinang dan Selangor harus membuka mata perwakilan Umno betapa ruginya negara apabila pemimpin yang dipilih tidak menjalankan amanah diberikan, sebaliknya lebih berpolitik.
Perhimpunan agung umno dari 24 hingga 28 Mac ini adalah peluang paling baik bagi orang Melayu membetulkan kesilapan masa lalu.
Di tangan 2,500 perwakilan ini penentu nasib bangsa, agama dan tanahir di masa depan.
Apakah watak pemimpin yang mahu dipilih?
Tumpuan pemilihan kali ini pastinya kepada jawatan nombor dua yang ditandingi dua pemimpin Umno iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tan Sri Muhammad Mohd Taib.
Lazimnya penyandang jawatan ini akan dilantik ke jawatan Timbalan Perdana Menteri .
Beliau menjadi tangan,kaki dan mata kepada Presiden parti.
Hubungan baik antara orang nombor dua dengan presiden parti adalah jaminan kejayaan negara pada masa depan.
Umno ditubuhkan pada 1946 dengan wadah menuntut kemerdekaan negara dari British.
Itulah hala tuju parti terbesar yang menghimpunkan lebih tiga juta bangsa Melayu itu.
Ttapi malangnya hari ini Umno dikatakan tiada hala tuju.anggotanya digelapkan dengan wang dan kekayaan hingga sanggup menggadai maruah dan masa depan parti itu.
Apakah mesej yang mahu disampaikan orang Melayu kepada Umno?
Peralihan kuasa yang bakal berlaku selepas perhimpunan agung umno berakhir nanti harus dlihat sebagai wujudnya era baru bagi Umno dan negara.
Umno adalah sebuah badan siasah yang besar dan sudah berusia lebih setengah abad seharusnya menjadi lebih mantap dan bersedia menghadapi cabaran baru global.
Sejarah kegemilagan parti itu tidak menjamin kekuatannya terus bertahan, kerana seperti kata Datuk Seri Najib umno perlu sedia berubah.
Lembaga disiplin tidak akan mampu mendisiplinkan ahli parti itu, jika mereka tidak bersedia untuk menerima perubahan.
Ketegasan lembaga itu terhadap usaha membanteras gejala buruk dalam parti itu sedikt sebanyak menguji sejauh mana ahli parti tu meletakkan parti lebih utama daripada kepentingan individu.-YUNUS ALIAS.
!

1 comment:

Anonymous said...

[url=http://ebiteua.com/forum75-prostitutki-kryma-i-ar.html]Проститутки Крым[/url]