Popular Posts

Friday, March 25, 2011

KHABAR DARI KENYALANG 3

16 April ini amat crucial bagi lebih 900 ribu pengundi di Sarawak .BN yakin akan diberi mandat sekali lagi untuk meneruskan pemerentahan tanpa "saingan" di Bumi Kenyalang sejak negeri di bawah Borneo itu memperolehi kemerdekaan bersama selepas menyertai Gagasan Malaysia yang diilhamkan  Almarhum Tuanku Abdul Rahman Putera Alhaj pada 1963.
Tetapi pilihan raya ke 10 ini pasti dikenang oleh rakyat Sarawak kerana ia yang terakhir bagi Ketua Menteri yang bagi kebanyakan penduduk Sarawak dianggap sebagai bapa dan pemimpin rakyat.Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan melepaskan jawatannya sebagai KM dan tentulah Presiden Parti PBB serta Pengerusi BN Sarawak.
Tan Sri Taib tidak akan mengetuai kerajaan negeri itu lagi.Siapa penggantinya?Tan Sri Taib dilantik sebagai KM pada 1981 menggantikan bapa saudaranya Tun Abdul Rahman Yaakub yang dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri .Wataknya serius.Beliau susah untuk tersenyum walau dicuit wartawan.Orangnya amat berdisiplin dan tidak bercakap tanpa fakta.Pendek kata tidak mudah untuk mengorek berita daripada beliau.
 PBB pimpinan beliau kebal.Pilihan raya negeri 2006 menyiah habis pembangkang yang bertanding di kawasan yang diperuntukkan kepada parti itu.PBB menyapu bersih semua 35 kerusi ditandinginya.Ini menjadikan pemimpin parti-parti pembangkang gerun dengan Tan Sri Taib.DAP hanya berani meletakkan calon di kawasan bandar yang majoriti pengundinya ketiurunan Cina.DAP menang 6 daripada 8 kerusi
Rakannya PKR dan Parti Cinta , PCM masing-masing satu kerusi. SNAP yang keluar BN sejurus sebelum pilihan raya bertanding 29 kerusi tetapi gagal memenangi sebarang kerusi.
Pilihan raya negeri Sarawak badi kepada parti-parti pembangkang.Hasrat mereka mahu membentuk kerajaan di negeri pelbagai etnik, suku kaum dan taraf hidup itu hanya indah di kertas sahaja.Apapun pakatan yang mereka wujuidkan antara DAP,PKR,PAS dan SNAP tidak mampu menembusi "aura" Taib Mahmud
Ketika ini BN memiliki 63 daripada 71 kerusi DUN Sarawak.-Yunos Alias.

No comments: