Popular Posts

Friday, March 25, 2011

ISU NOVEL INTERLOK SELESAI

Tahniah kepada Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin.Beliau berjaya menyelesaikian isu novel Interlok yang paling kritikal dan kontroversi dalam konteks perpaduan di Malaysia.Memang benarlah Kementerian Pelajaran kerusi panas..Apa lagi isu selepas ini?
Kerajaan mesti terus tegas.Novel Interlok amat relevan untuk dijadikan buku teks sastera.Hanya sedikit berkaitan perkataan "paria" dan beberapa rakaman penulis Datuk Abdullah Hussein mengenai adat budaya dan hidup resam kaum India dan penganut agama Hindu.Mereka tidak mahu fakta itu konon boleh jejaskan kecintaan generasi mereka terhadap agama dan bangsa.
Perkataan 'paria' akan digugurkan dari novel Interlok yang digunakan di sekolah menengah sebagai bahan sastera, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Interlok adalah sebuah karya kreatif yang menggabungkan fakta sejarah sosial dan imaginasi pengarang.
dan atas ketegasan dan kebijaksanaan Tan Sri Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri, isu novel Interlok sudah selesai.Syabas!
Novel itu tetap menjadi komponen sastera Tingkatan 5.Tahniah Datuk Abdullah Hussein yang menulis novel itu.Perkataan 'paria' akan digugurkan dari novel Interlok yang digunakan di sekolah menengah sebagai bahan sasteraitulah kata Tan Sri Muhyiddin Yassin di Parlimen semalam 24 Mac.Perkataan itu yang mencetuskan kemarahan dan demonstrasi daripada masyarakat India akan digugurkan dari versi yang digunakan di sekolah.
Panel bebas yang ditubuhkan bagi mengkaji kesesuaian novel tersebuk, termasuk tiga perwakilan India sepakat menggantikan perkataan paria dengan "golongan yang sama
Dengan persetujuan yang dicapai, Kementerian  Pelajaran menganggap isu ini selesai,” Begitu tegas Tan Sri Muhyiddin...
 PanelBebas Mengkaji Pindaan Novel Interlok pada 4 Mac sebulat suara bersetuju untuk meminda novel tersebut dan melaksanakan enam saranan.
Ahli panel lain  ialah isteri pengarang Datuk Abdullah Hussain, Datin Siti Saroja Basri dan tiga wakil masyarakat India – Profesor NS Rajendran dari Institut Pengajian Global Universiti Perguruan Sultan Idris, mantan kakitangan Kementerian Penerangan G Krishnabahwan dan pengerusi Kumpulan Sasterawan Kavyan Uthaya Sankar SB.

Wakil Gabungan Penulis Nasional (Gapena) turut menganggotai panel, Datuk Dr Zainal Abidin Borhan..

No comments: