Popular Posts

Sunday, April 10, 2011

DI SEBALIK NAMA...

Ada yang bertanya RACIK TU APA?
Blogger srikandi cinta said...

racik tu ape??

Racik juga bermaksud jerat ayam hutan..lihat foto ini: 
Racik ayam hutan sulam  - Image


Salam pertemuan.Racik-satu lagi medan 'bicara' menemui anda.MengapaRacik?Racik mempunyai makna yang luas dan saya pilih untuk medan ini supaya ia benar-benar menepati hasrat dan tujuan medan ini diwujudkan.Mengikut kamus Dewan Edisi Ketiga, Racik bermaknamenghiris,memotong,menyayat atau merajang tipis-tipis.

Biasanya apabila sesuatu dihiris tipis-tipis, ia bertujuan untuk mudah dimasak,dimakan,,ditelan dan diluahkan! Itulah sebenarnya Racik.Bahan yang bakal dihidangkan sudah dihalusi,ditapisi dan diamati oleh penulisnya.Ia bertujuan memberikan maklumat bermanfaat,berilmu dan bertanggungjawab.Ia mudah diluahkan ............

Di mana Racik akan ditakhtakan?Hakikatnya Racik akan bersama dengan Blogers yang lain untuk merancakkan dunia melalui media internet yang semakin maju mencabar minda kita di abad ini.Anggapan negatif terhadap Blogers seharusnya tidak berada dibenak sesiapa sahaja yang memahami 'gaya hidup' di abad ke 21 ini.Semuanya kini bergerak terlalu pantas.Kesempatan masa untuk 'dailog minda' tidak ada lagi.Apa yang berlaku kini,hanya split second manusia sudah didedahkan kepada 'berita dunia'.Rugilah bagi orang yang tidak mahu menerima 'rentak kehidupan zaman ini'.

No comments: